LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

Blog

Uvećanje usana hijaluronom

 

Da li je uvećanje ili preoblikovanje usana hijaluronom bezbedno?

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u čovekom telu čineći jednu od najznačajnihjih gradivnih komponenti ekstracelularnog matriksa (medjućelijskog prostora). Hijaluron ima osobinu da za sebe vezuje veliku koncentraciju vode i ova osobina se koristi kada se primenjuju hijaluronski fileri za korekcije odredjenih delova lica.


Šta se dešava sa hijaluronom kada se jednom ubrizga u usne?

Kako hijaluron predstavlja supstancu koja se inače nalazi u našem telu tako i enzimi koji je razlažu prepoznaju ovaj materijal kao svoj i postepeno ga razgradjuju. Jednom injektovan hijaluron u potpunosti će nestati kroz odredjeni broj meseci u zavisnosti od brojnih faktora-vrste filera ali i metabolizma osobe.

IMG_3567.JPG


Posle koliko vremena hijaluron nestaje?

Ovo je jako često pitanje na koje je teško odgovoriti s obzirom na veliki broj faktora koji utiču na njegovu razgradnju. Prokrvljenost i pokretljivost tkiva, metabolizam i životne navike osobe ali i osobine samog filera uslovljavaće brzinu razgradnje filera. Trajnost hijalurona u usnama prema tome varira prosečno od 6 do 8 meseci, mada neretko on može biti vidljiv i nakon 18 meseci od tretmana. 


Da li je trajnost filera u usnama duža kada se povremno ponavlja tretman?

Nakon prvog tretmana hijaluronska kiselina pravi jednu vrstu "podloge" za zadržavanje svake sledeće količine filera koji se injektuje. 

Koliko mililitara hijalurona je potrebno za uvećavanje usana?

Idealan broj ili deo mililitra ne postoji. Ovo je individualno i varira od 0,5ml do 1,5ml a ne preporučuje se najčešće više od 1ml prilikom jednog dolaska. Ukoliko neko želi veći volumen idealno je da se ovakav efekat postigne u nekoliko tretmana kako ne bi došlo do neprirodnog rasporedjivanja hijalurona.

Šta se dešava kada se hijaluron razgradi?

Nakon što prodje odredjeno vreme hijaluron u potpunosti nestaje iz tkiva a ono se vraća u prvobitno stanje. Ono što je uglavnom primetno jeste da je tkivo koje je jednom tretirano jedrije nego pre tretmana. Odgovor  leži u većoj hidrataciji tkiva a samim tim i podsticanju stvaranja novih kolagenih i elastičnih vlakana koja daju tkivu čvršći i podmladjen izgled.


Da li ponavljana "bockanja" ostavljaju ožiljke u usnama?

Naše telo je sposobno da regeneriše mikrotraume koje nastaju nakon uboda igle. Nikakvi ožiljci, fibroze kao ni "rupice" ne ostaju vidljivi na površini usana kao ni u samom tkivu. 


Da li je bolji hijaluron ili biopolimer?

Istina je da se hijaluron s vremena na vreme mora "dopunjavati" što je i logično jer je u pitanju prirodna supstanca koja vremenom nestaje iz našeg organizma. Trajni materijali kao što je biopolimer upravo imaju tu osobinu-da traju odnosno ne nestaju, ne razgradjuju se. Kod velikog procenta osoba koje su tretirale usne biopolimerom ali i drugim sličnim materijalima dolazi do izobličenja, stvaranja granuloma odnosno reagovanja organizma na strano telo. Kako naš organizam ne može da izbaci ovakav njemu nepoznat materijal, on pokušava da ga na neki način ograniči i izdvoji stvarajući granulome i neprirodno "ispresecane" usne. Jedini način da se ovakve usne koriguju jeste hirurška intervencija/e kojih neretko mora biti više jer jednom injektovan strani materijal često se ne može ukloniti u jednom aktu.