LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

Blog

Micelarna voda - koju odabrati i zašto

 

Već neko vreme razmišljam da sa vama podelim svoje mišljenje u vezi sa određenim preparatima komercijalne medicinske kozmetike. Svako ko me zna, zna i moj stav o micelarnim vodama. Ukoliko ih ne upotrebljavate na pravi način, a to je nakon detaljnog čišćenja kože gelom za pranje lica možete biti poraženi rezultatima. Veliki broj osoba sa problemima kao što su akne koje dolaze u Laeda estetski centar na tretmane upravo prave ovu grešku zbog čega vrlo često dolazi i do pogoršavanja promena. Ukoliko ste već odlučili da koristite micelarnu vodu, važno je da znate koju odabrati i na koji način se ona koristi. Masna a osetljiva koža je najteža za negu. To najbolje znaju osobe koje je imaju. 


Prvo moramo da znamo šta je cilj micelarne vode a da bismo to shvatili pričaćemo o njenom sastavu. 
Glavni sastojak micelarne vode jeste upravo-voda. Često čujete da je za pravljenje pojedinih micelarnih rastvora korišćena termalna voda iako to nije uvek najbolji izbor, s obzirom na brojne nečistoće u ovakvim izvorima termalnih voda koje potom dovode do iritacija pa čak i alergijskih reakcija. Voda koja se koristi za ovu svrhu mora da ima visok stepen čistoće skoro kao za intradermalnu primenu iako se nanosi samo na površinu kože. Na ovaj način i najosetljivija koža neće reagovati.
Ono što micelarnu vodu čini drugačijom u odnosu na ostale preparate za čišćenje kože jesu nejonizovani surfaktanti (supstance koje uklanjaju nečistoće). Oni se u ovom vodenom rastvoru zahvaljujući svojim hemijskim osobinama organizuju formirajući micele, daleko su blaži ne izazivajući isušivanje kože u odnosu na klasične, agresivne preparate za čišćenje. Upravo micelama treba da se zahvalimo za ove osobine. 

 
 
Koliko je teško odabrati pravi proizvod za negu svoje kože - deo moje lične kozmetike

Koliko je teško odabrati pravi proizvod za negu svoje kože - deo moje lične kozmetike

 
 

A šta su micele? 
U određenoj koncentraciji ovi surfaktanti (čistači) formiraju mikro-sfere koje se ponašaju poput magneta za nečistoću odnosno masnoću sa kože. U svom središtu mogu zadržavati deo vode odnosno masnoće što i jeste tajna njihove efikasnosti.
Prema tome, micelarna voda se može koristiti za uklanjanje šminke i za to već svaka žena koja se šminka zna. Ono što treba znati jeste i da je određena vrsta micelarne vode prilagođena masnoj i/ili osetljivoj koži itekako preporučljiva ali ISKLJUČIVO nakon prethodnog umivanja nekim od gelova/sapuna za određeni tip kože. Na ovaj način koža se ne isušuje dodatno već zadržava određeni stepen hidriranosti i bez nanošenja kreme nakon toga. Preporučuje se i osobama koje su na agresivnoj terapiji za rešavanje akni, jer preterano isušivanje kože vodi stimulaciji lojnih žlezda praveći začarani krug. Suvoj, atopičnoj koži  s druge strane prija jer je dodatno štiti, vlaži njenu površinu i neguje. Nadam se da sam vam makar malo pomogla prilikom odabira micelarne vode i načina njenog korišćenja.

Da li i vi koristite micelarnu vodu, i ako da, koju ste odabrali?

 
 
Bioderma Sensibio micelarna voda idealna je za uklanjanje šminke i drugih nečistoća, posebno prilagođena osetljivoj koži

Bioderma Sensibio micelarna voda idealna je za uklanjanje šminke i drugih nečistoća, posebno prilagođena osetljivoj koži