LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

botox

 

BOTOX

Šta je botoks?

Botox je rastvor supstance koja se zove botulinum toxin tip A, koja predstavlja produkt bakterije Clostridium botulinum. Botulinum toksin razblažen u odgovarajućoj meri  je za čoveka sasvim bezopasan ukoliko se adekvatno aplikuje u odgovarajućim dozama.

Kako deluje botoks?

Dejstvo botoksa se zasniva na tome što ova supstanca onemogućava nervnim impulsima da pređu sa nervnih vlakana na mišić pa tako sprečava mišićnu kontrakciju. Time je otklonjen osnovni uzrok koji na licu izaziva stvaranje mimičnih bora. Postojeće bore na ovaj način u potpunosti nestaju ili postaju znatno pliće i manje upadljive. Efekti botoksa nastupaju postepeno, najčešće posle 2 dana, a pun efekat posle 7-10 dana. Tada je potrebno uraditi kontrolni pregled. Dejstvo je individualno i najčešće traje 4-6 meseci. Botoks deluje i na znojne žlezde smanjujući njihovu aktivnost, pa se pomoću njega znatno smanjuje ili potpuno zaustavlja znojenje u predelu pazuha, dlanova, stopala.

Da li je tretman botoksom bezbedan?

Injekcije botoksa su potpuno bezbedne kada ih aplicira edukovan i iskusan lekar.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) je odobrila botulinum toxin tip A za korišćenje u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju. Takođe se koristi za tretman znojenja (hiperhidroza). Do danas postoje samo dva odobrena preparata - Dysport i Botox (Allergan).

Lekar je dužan da pacijentu pokaže bočicu koju koristi za tretman. Ako ne postoji etiketa sa informacijom o poreklu, koncentraciji i roku trajanja, tretman nije siguran i ne treba ga prihvatiti.

Kako se izvodi tretman Botoxom?

Na Vašem licu postoji 43 mišića i važno je da lekar koji sprovodi intervenciju botoksom razume i odredi ključne tačke za optimalan tretman.

Veoma tanka igla se koristi da bi se ubrizgale male količine botoksa u određene mišiće. Pažljivim biranjem mišića Vaš lekar će oslabiti samo mišiće koji stvaraju bore, dok se zadržava prirodna ekspresija Vašeg lica. 

Kontraindikacije:

•       Paralelna terapija odredjenim aminoglikozidnim antibioticima

•       Primena drugih lekova kao što su blokatori holinesteraze

•       Mišićni relaksanti ( tubokurarin)

•       Antitetanus vakcina manje od godinu dana

Neželjene reakcije:

  • moguća pojava modrica na mestu uboda koja prolazi za pet do sedam dana,

  • glavobolja ili mučnina - prolazna za 24 do 48 sati, najčešće pri prvoj aplikaciji

  • privremena slabost mišića

Ponašanje nakon tretmana:

  • izbegavati ležeći položaj 4 sata nakon procedure

  • ne masirati lice 24h posle tretmana

  • uzdržavanje od sauna, masaža, bazena, depilacija, epilacija i fizičke aktivnosti narednih 48h

Rezultati tretmana botoksom

Aplikacijom umerene količine botoksa zadržava se potpuno prirodan izraz lica, i ni jedan antirid ili krema ne može sa takvim efektom odložiti formiranje i produbljivanje bora na licu.

Dejstvo aplikacije botoksa traje četiri do šest meseci, nakon čega se mišić u potpunosti oporavlja. Nakon toga, tretman se može neograničeno puta ponavljati bez ikakvih kontraindikacija.

Takodje, tretmani mogu biti prekinuti svakog trenutka bez ikakve bojazni da će na licu nastati bilo kakve posledice.