LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

cellular matrix

CELLULAR MATRIX - REGENERACIJA NA ĆELIJSKOM NIVOU

 
cellularMatrix.jpg
 
 

U medicini se već dugo traga za supstancom koja će zaustaviti ili makar usporiti proces starenja.

Možemo reći da takav eliksir mladosti već postoji. U pitanju je Cellular matrix, patent švajcarske laboratorije Regen Lab u vidu epruvete sa hijaluronskom kiselinom i separacionim gelom koji omogućava koncentrovanje i homogenizovanje trombocita iz krvne plazme.

Šta je CELLULAR MATRIX?


Cellular matrix je jedini trenutno dostupni prirodni tretman koji objedinjuje dubinsku hidrataciju i regeneraciju jedinstvenom kombinacijom plazme obogaćene trombocitima (PRP) i hijalurona. Na ovaj način povećava se hidriranost i volumen tkiva odmah nakon tretmana, dok dugotrajnooslobadjanje faktora rasta zahvaljujući interakciji trombocita i hijaluronske kiseline doprinosi boljim rezultatima u odnosu na klasičan PRP tretman.

Zašto kažemo da je upravo ova procedura inovativna i posebna u odnosu na druge?

Kada kažemo lepota dolazi iznutra verovatno ne pomislite na sopsvene regenerativne potencijale, a to je upravo ovde slučaj. Veliki broj faktora rasta izlučeni su od strane aktiviranih trombocita koji se injektuju na mesta gde želimo da dobijemo efekat podmladjivanja. Sam proces starenja podrazumeva degeneraciju tkiva na svim nivoima - koža, potkožno masno tkivo, mišić i na kraju kost. Plazmu obogaćenu trombocitima možemo nazvati i ‘‘pametnom procedurom’’ jer će jednom injektovani faktori rasta podstaći regeneraciju onih tkiva gde je to potrebno-ukoliko PRP plasiramo na kost, otpočeće obnavljanje demineralizovane kosti, u dermalni sloj, povećaće se gustina kolagenih i elastičnih vlakana itd.

Kako izgleda sama procedura?

Procedura traje od 30 do 60 minuta, nije bolna i pacijent se odmah nakon nje vraća svakodnevnim aktivnostima. Na kožu se nanosi topikalna anestetska krema, nakon vađenja krvi vrši se separacija krvnih komponenti centrifugiranjem, mešanje hijaluronske kiseline i PRP-a i aplikacija Cellular Matrix-a jako tankom iglom na željenu regiju.

Koje regije se mogu tretirati i koliko tretmana je potrebno?


Protokoli primene zavise od dubine i stepena izraženosti bora, ožiljaka odnosno stanja kože i od željenog ishoda. Lekar zajedno sa pacijentom odlučuje o odgovarajućem izboru tretmana, kako bi se postigao najbolji mogući rezultat. Uglavnom se rade 2-4 tretmana sa razmakom od mesec dana. Mogu se tretirati delovi lica koji će posredno dovesti do lifting efekta, jako izražene bore, vrat, nadlanice odnosno dekolte. Novonastale strije i ožiljci, posebno ožiljci od akni vrlo se uspešno ublažavaju ovim tretmanom. Moguće je kombinovanje i sa drugim procedurama što daje odlične rezultate.

Kada je najbolje raditi ovu proceduru i kome se preporučuje?

Pojačano izlaganje UV zračenju tokom letnjeg perioda dodatno utiče na kvalitet naše kože dovodeći do značajnog oštećenja epidermalnog ali i dermalnog sloja usled direktnih mutacija ćelijskog DNK i destrukcije kolagenih vlakana. Koža postaje suva, dehidrirana, manje elastična. Tretman Cellular matrix-om se može raditi u vidu preventivnog tretmana s proleća, pre godišnjih odmora, odnosno nakon letnjeg perioda kako bi se oštećeno tkivo regenerisalo. Sve osobe koje žele da zadrže mladalački izgled na potpuno prirodan način, pušači, osobe koje se hronično izlažu UV zračenju, osobe sa ožiljcima od akni ili drugog porekla kao i osobe sa novonastalim strijama kandidati su za ovaj tretman.

Da li postoje neželjene reakcije?


S obzirom da je Cellular matrix medicinsko sredstvo koje kombinuje krv pacijenata sa neukrštenom hijaluronskom kiselinom, rizici su svedeni na minimum. Nakon tretmana može se javiti kratkotrajno crvenilo i edem na mestu uboda.

Ko ne bi smeo da radi ovu proceduru?

Trudnice, osobe sa malignim, odredjenim autoimunim i hematološkim oboljenjima kao i osobe sa dokazanom alergijom na hijaluronsku kiselinu.

Kada se vide prvi rezultati?

Neposredan efekat u vidu hidratacije i jedrije kože vidi se nakon prvog tretmana. Postepeno oslobadjanje faktora rasta dovešće do vidljivih rezultata kroz dve nedelje. Fibroblasti podstaknuti trombocitnim faktorima rasta sintetišu nova kolagena i elastična vlakna a dodatna hijaluronska kiselina koja inače čini glavnu gradivnu komponentu ekstracelularnog matriksa u dermalnom sloju kože doprineće ubrzanju ovog procesa. Rezultat je postepena ali značajna promena u teksturi i elastičnosti kože uz regeneraciju dubljih strukura.

Koje su razlike izmedju drugih antiejdžing procedura i Cellular Matrix-a?


Prednost ove procedure u odnosu na druge jeste manja trauma tkiva, značajna ušteda jer jednim tretmanom delujemo na više faktora starenja, kraće trajanje same procedure i pre svega odlični rezultati odmah nakon tretmana ali i u mesecima koji slede. U pitanju je princip multifaktorijalnog delovanja na proces starenja - regenerišemo sve strukture koje vremenom gube svoja svojstva, a tretirane regije deluju manje umorno, osveženo i podmladjeno.