LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

Hijaluronski fileri

 

Hijaluronski fileri

 
 

Šta je hijaluronska kiselina i čemu služi?

Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u našem organizmu ujedno čineći glavnu gradivnu komponentu dermalnog sloja kože. Nju čine lanci glikozaminoglikana (vrsta ugljenih hidrata dugog lanca) koji imaju osobinu da za sebe vežu veliku količinu molekula vode. Njena uloga je višestruka - održava kožu elastičnom hidrirajući je, pruža potporu kolagenim i elastičnim vlaknima i prenosi esencijalne nutritijenate iz krvotoka do ćelija kože. Već nakon 25. godine života nivo hijaluronske kiseline u organizmu se značajno smanjuje.


Na koji način se može nadoknaditi hijaluronska kiselina u koži?

Mezoterapija je jedan od načina nadoknadjivanja hijaluronske kiseline u koži. U mezoterapijskim koktelima može se nalaziti različita koncentracija tzv. neukrštene hijaluronske kiseline. To znači da lanci ove kiseline nisu stabilizovani i njihova uloga je da se koža hidrira zahvaljujući upravo ovakvoj formulaciji. Mezoterapijska metoda koja se ovom prilikom koristi varira i zavisi od  efekat koji želimo postići ali i od same kože. 


Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluronski fileri se sastoje od sterilnog hijaluronskog gela koji se ubrzigava u kožu kako bi se nadoknadio volumen. Hijaluronski lanci u ovom slučaju su ukršteni (cross-linked) što im daje drugačije osobine u odnosu na hijaluron u sastavu mezokoktela.


Koje su indikacije za primenu hijaluronskih filera?

Hijaluronski fileri se koriste za popunjavanje plićih i dubljih bora, uvećavanje i reoblikovanje usana, kontura vilice, brade, jagodica, podočnjaka ali i za podmladjivanje vrata, dekoltea i šaka. Nadomešćivanjem volumena u tačno odredjenim tačkama postiže se lifting efekat suprotstavljajući se sili gravitacije.

Kome se preporučuje ovaj tretman?

Osobama koje žele da izvrše manje korekcije na licu, koje žele da ublaže postojeće znakove starenja ali i da spreče nastanak neminovnih promena koje nastaju starenjem kože i potkožnih tkiva.


Kako izgleda procedura?

Nakon pregleda i razgovora sa lekarom pravi se plan tretmana koji nekad podrazumeva i nekoliko dolazaka u etapama kako bi se postigli što prirodniji rezultati. Na tretiranu kožu nanosi se anestetska krema. Sam postupak je inače skoro u potpunosti bezbolan. Hijaluronska kiselina se potom sterilnim iglicama ubrizgava na različitu dubinu u zavisnosti od indikacija. Za svaku od indikacija postoji više različitih vrsta hijaluronskih filera. 


Neželjena dejstva hijaluronskih filera

Ukoliko se procedura izvodi od strane iskusnog lekara neželjene reakcije su minimalne. Otok, crvenilo eventualno hematom se mogu javiti i prolaznog su karaktera. Sve preporuke u vezi sa ponašanjem nakon tretmana dobijate usmeno i u pisanoj formi a kontrolni pregled se radi 10-15 dana nakon tretmana. Nakon mesec dana rezultati tretmana su evidentni.