LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

ipl

 

IPL (Intense Pulsed Light)

Šta je IPL (Intense Pulsed Light)?

Predstavlja fotodinamsku terapiju intenzivnom pulsnom svetlošću talasnih dužina od 420-1200nm koja rešava najčešće estetske probleme na koži.

Koje su indikacije za IPL?

U dermatologiji i kozmetologiji se koristi poslednjih 20 godina  za tretiranje aknozne kože i hiperpigmentacija kao posledicom akni, izraženih kapilara, crvenila i/ili rozacee i kod fotooštećenja.
 Brojni naučni radovi i istraživanja potkrepljuju efikasnost fotodinamske terapije u lečenju pomenutih promena na koži. Svaki IPL tretman dovodi do poboljšanja teksture kože, pa je samim tim njegova namena višestruka.
 

Kako IPL deluje na akne?

Akne - uništava bakterije (Propionibacterium acnes) koje prouzrokuju akne delujući na porfirin u njima. Za tretiranje akni koristi se odredjeni svetlosni spektar koji odgovara plavoj boji. Upotrebom filtera koji izdvaja crvenu boju deluje se i na zapaljensku komponentu smirujući upalni proces. Zbog ovih osobina koristi se za lečenje lakih, srednje teških i teških oblika akni na koži sa izraženom zapaljenskom komponentom. Rezultati su uočljivi već nakon prvog tretmana, a proceduru  je neophodno ponoviti od 4-6 puta.

Kako IPL deluje na kapilare?

Kapilari - delujući odredjenim svetlosnim spektrom deluje se na hromofore u hemoglobinu koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima odnosno krvnim sudovima čime dolazi do smanjivanja kapilarne mreže dejstvom isporučene svetlosne energije.

Kako IPL deluje na pigmentacije?

Pigmentacije - u zavisnosti od izraženosti postinflamatornih pigmentacija koriste se različiti spektri IPL-a čime se za svega nekoliko tretmana one uklanjaju. Često se preporučuje i kombinovanje tretmana kao što su različiti hemijski pilinzi za brže postizanje rezultata.
Fotooštećenje koje je predstavljeno hipo/hiperpigmentacijama, neujednačenim tenom, neelastičnom i izboranom kožom uzrokovano hroničnom izlaganju UV zracima (sunce i solarijumi) vrlo efikasno se tretira na ovaj način odabirom odredjenog filtera.


Kako IPL deluje na rozaceu?

Rozacea - smiruje zapaljenje, redukuje crvenilo i kapilare, sveukupno poboljšava izgled kože kod osoba sa ovim oboljenjem.

Da li IPL može da se koristi za podmlađivanje?

Rejuvenacija - odredjenim svelosnim spektrom direktno se deluje na dublje slojeve kože stimulišući sintezu novih kolagenih vlakana i najsitnijih krvnih sudova. Time se jača ekstracelularni matriks u dermisu ali se i pospešuje oksigenacija ćelija a time i proces regeneracije. Koža postaje čvršća, elastičnija uz istovremeni diskretan lifting efekat. Za  vidljivije efekte neophodno je uraditi seriju tretmana.

*za svaku od indikacija neophodna je serija tretmana od 4-10 u zavisnosti od izraženosti promena