LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

mezoniti

 

Mezoniti

Šta su mezoniti i kako ostvaruju svoj efekat?

3D niti, PDO niti ili mezoniti predstavljaju veoma tanka, hipoalergena vlakna koja se više decenija koriste u hirurgiji a poslednjih godina i u estetskoj dermatologiji za 3D modelovanje kože.PDO niti su u potpunosti biorazgradive a njihov zadatak je da u periodu od 6 do 8 meseci indukuju stvaranje novog kolagena. Nakon ovog perioda niti su delimično ili potpuno resorbovane ali novostvoreni kolagen daje potporu koži do dve godine. Rezultat je delom vidljiv odmah nakon tretmana a maksimalni efekat se postiže nakon sledećih nekoliko meseci.Stavljanjem mezoniti stvara se mreža skrivena u koži, poput armaturne mreže, čiji je zadatak obezbjedjivanje tkiva od „padanja” pod uticajem mnogih činilaca u procesu starenja, pre svega gravitacije. Mnogi faktori kao što su genetske predispozicije, kvalitet kože, godine, pojačano izlaganje UV zračenju (sunčanje, solarijum) kao i ostale životne navike (ishrana, konzumiranje duvana, alkoholnih pića) utiču na uspešnost ove metode.

Kome su mezoniti potrebne?

PDO niti daju odlične rezultate u prevenciji starenja kože. U slučaju prevencije,preporučuje se da tretirane osobe imaju izmedju 25 i 35 godina obzirom na visok regenerativni potencijal kože koji postoji kod mladjih osoba. Međutim tretman mezonitima se preporučuje i starijim osobama koje žele da ublaže efekte starenja.

Koliko traje procedura i da li je bolna?

 Uglavnom cela procedura ne traje duže od pola sata do sat vremena. Plasiranje mezoniti se vrši pomoću izuzetno tankih igala, procedura nije bolna, može se osetiti samo mali ubod prilikom ulaska igle pod kožu. Nuspojave kao što su hematom, blagi otok, bol i trnjenje su mogući i dosta zavise od same kože pacijenta. Retke nuspojave kao što je alergijska reakcija ranog i kasnog tipa, stvaranje granuloma, prekomerno nabiranje kože, blaga asimetrija kao i mogućnost nastanka infekcije su mogući.

Obično se preporučuju minimum 2 tretmana sa razmakom od mesec dana čime se obezbeđuje mladalački izgled kože na duži vremenski period. Broj niti može biti individualan i preporučuje se nakon pregleda od strane lekara. Plazma bogata trombocitima može da se kombinuje i sa mezonitima ukoliko želimo intenzivniji lifting efekat obzirom da na taj način imamo dvostruku stimulaciju neokolageneze i regeneracije tkiva.

Koje su kontraindikacije za ovu proceduru?

Osobe koje imaju ozbiljnija sistemska oboljenja, maligna oboljenja, akutna infektivna stanja, osobe sa imunosupresijom, trudnice i dojilje ne bi trebalo da se podvrgavaju ovoj proceduri. Osobe koje imaju u poslednja tri meseca aplikovan dermalni filer na mestu primene ne bi trebalo da se podvrgavaju proceduri.