LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

mezoterapija

 

Mezoterapija

DRS_0039 (1).jpg

Šta je mezoterapija?

Predstavlja proceduru tokom koje doktor mnoštvom malih uboda ubacuje u dermis (mezoderm) razređene rastvore vitamina i antioksidanasa kako bi se postigla što veća koncentracija na željenom mestu.

Od kada postoji mezoterapija?

Za popularnost mezoterapije zaslužan je francuski lekar Pistor koji se bavio izučavanjem dejstva mezoterapijskih koktela u terapiji bola. Primećeno je da je koža tretirane regije bila podmlađena na mestu injektovanja pomenutih supstanci što je dalo ideju za razvoj nove grane u oblasti estetske medicine.

Šta su mezokokteli?

U pitanju su sterilni rastvori vitaminskih kompleksa, antioksidanasa, minerala, hijaluronske kiseline i ekstrakta biljaka koji imaju blagotvorno dejstvo na našu kožu.

Šta se sve smatra mezoterapijom danas?

Danas mezoterapija obuhvata širok spektar različitih procedura kojima se aktivna supstanca unosi u dublje slojeve kože. Postoje aparati koji rade na principu ultrazvuka pod čijim dejstvom u koži nastaju tzv.kanali te se posredstvom ultrazvučnog gela u kome su rastvoreni mezoterapijski kokteli unose aktivni principi u dermis. Ova vrsta mezoterapije se naziva još i mezoporacija odnosno mezoterapija bez igle.

Da li je lipoliza isto što i mezoterapija? Šta ona podrazumeva?

Podrazumeva injektovanje lipolitičkih koktela koji dovode do trajne degradacije adipocita (uništavanje masnih ćelija), emulgovanja slobodnih masnih kiselina i njihovog trajnog izbacivanja iz organizma. 

Mezoterapija iglom-da li je to bolno?

Mezoterapija iglom jeste ono što zvanično smatramo klasičnom mezoterapijom. Ona se izvodi isključivo od strane obučenog lekara koji preduzima sve neophodne mere opreza pre započinjanja samog tretmana. To podrazumeva uzimanje osnovnih anamnestičkih podataka, dezinfekciju regije koja se tretira a potom stavljanje anestetske kreme kako bi tretman bio što komforniji. Postoje različite tehnike kojima se injektuje mezokokteli u kožu i u zavisnosti od indikacija neke tehnike podrazumevaju duže odnosno kraće iglice.

Microneedling (Dermapen)-da li je i to mezoterapija?

Microneedling je vrsta mezoterapijske procedure čijom prilikom se koristi posebno dizajniran aparat sa sterilnim iglicama na vrhu pomoću kojih se pravi mnoštvo sitnih mikropovreda na i u koži. Mezoterapijski kokteli se potom nanose na površinu kože i pasivno prodiru u dublje slojeve.

Da li je moguće kombinovanje mezoterapije sa drugim procedurama ili tretmanima?

Mezoterapija se dosta kombinuje sa drugim tretmanima uglavnom kao vid dodatnog tretmana između ili nakon određenih procedura - nakon tretmana laserom ili nakon hemijskih pilinga kako bi se ubrzala regeneracija kože, uz druge procedure prilikom tretiranja akni i rešavanju njihovih posledica.

Koje su prednosti mezoterapije u odnosu na druge (antiaging) procedure?

Mezoterapija je minimalno invazivna antiaging procedura posle koje je period oporavka jako kratak-nekoliko sati najčešće. Samo izvođenje je komforno za klijenta a neželjene reakcije svedene su na minimum.

Koje su indikacije za mezoterapiju i u kojim godinama se preporučuje započinjanje ovakvih tretmana?

Spektar indikacija je širok-od rejuvenacije tj. podmlađivanja kože preko uklanjanja nešto dubljih bora, hiperpigmentacija ili melazme, uklanjanja ožiljaka od akni ali i ublažavanje strija, smanjivanje lokalizovanih masnih naslaga i celulita i podsticaj rasta kose.

Koliko često se radi mezoterapija?

Praktikuje se uvek serija tretmana od 4-6 ili 10 u razmaku od po 7 dana potom održavanje jednom u mesec dana ili dva meseca.

Da li postoje kontraindikacije za mezoterapiju?

Apaolutne kontraindikacije su osobe preosetljive na neku od supstanci iz mezoterapijskih koktela, onlološki pacijenti, imunosuprimirane osobe, aktivna herpes virusna infekcija ili druga infekcija na mestu aplikacije, relativne kontraindikacije predstavljaju osobe sa određenim autoimunim, sistemskim i hematološkim oboljenjima, trudnice i dojilje.

Koja su neželjena dejstva?

Blago crvenilo, otok i eventualne modrice mogu da se očekuju prilikom izvođenja određenih vrsta mezoterpaijskih procedura.

Mezoterapija kose-kome se preporučuje i koliko je uspešna?

Jako je uspešna kako kod muškaraca tako i kod žena i podrazumeva injektovanje mezoterapijskih koktela koji podstiču stvaranje nkvih krvnih sudova u dermisu i time pospešuju ishranu i rast dlake jačajući njen koren. Međutim uvek se mora misliti i na uzrok prekomernog opadanja kose kako se ne bi tretirale isključivo posledice već i rešio uzrok ovakvih problema. Stres, određeni hormonski disbalansi, ali i autoimuna oboljenja mogu biti uzrok opadnja kose.