LAEDA AESTHETIC CENTER
LAEDA AESTHETIC CENTER

photoaging

 

FOTOOŠTEĆENJE KOŽE (PHOTOAGING)

IMG_3037.JPG

Šta je fotooštećenje kože ili photoaging?

Predstavlja promene na koži uzrokovane hroničnim izlaganjem UV i infracrvenom zračenju. Ovakva koža se odlikuje neujednačenim tenom sa brojnim hiper i hipopigmentacijama, istanjena je i namreškana sa velikim brojem sitnijih plićih ali i dubljih bora. 

Šta se dešava u koži?

Ovakve promene se patohistološki odlikuju smanjenjem kolagenih vlakana i hijaluronske kiseline i proredjenim i nekvalitentnim elastičnim vlaknima. Dermalni sloj je značajno istanjen, turgor oslabljen a epidermalni (površinski) sloj kože je smanjenog broja ćelija čija je barijerna funkcija značajno narušena. Sve ove promene se nazivaju elastoza kože. 

Da li je fotooštećenje opasno?

Prisutne su i aktinične keratoze (prekancerozne ali još uvek benigne promene), solarni lentigo ("staračke pege"), solarni komedoni (promene koje podsećaju na mitisere). Takodje mogu postojati i bazocelularni karcinomi odnosno ozbiljnije promene kao što je skvamocelularni karcinom i melanom.

Na koji način se može prevenirati fotooštećenje kože?

Najbolji način prevencije jeste neizlaganje UV i infracrvenom zračenju odnosno izbegavanje sunčanja i generalno boravka napolju u periodu izmedju 11 i 17h. Odlasci u solarijum čak i povremeno dovodi do trajnih oštećenja te ih treba u potpunosti izbaciti. Svakodnevno korišćenje krema SPF 30 i 50 čak i u zimskom periodu značajno umanjuje mogućnost nastanka fotooštećenja. 

Koji tretmani se preporučuju kod photoaginga?

Tretmani kao što je PRP i Cellular matrix mogu značajno uticati na sveukupni kvalitet ovako izmenjene kože. Hijaluronski fileri dugoročnije vraćaju jedrinu i svežinu nadoknadom hijaluronske kiseline i volumena. Mezonitima se može poput armaturne mreže učvrstiti koža koja je bez tonusa. Hemijski pilinzi su odličan izbor kada se radi o ujednačavanju tena, uklanjanju hiperpigmentacija i pomenutog solarnog lentiga ali i ublažavanju bora dok tretmani laserski tretmani deluju višestruko na kvalitet i izgled ovakve kože.